U petak 27. svibnja 2011. godine u 23 sata članovi KUD-a Lipa Lipovljani i MPZ Lira Lipovljani u organizaciji Matice slovačke Lipovljani uputili su se u Slovačku. Cilj puta bila je Bratislava, odnosno nastupi u Hrvatskom Grobu i Djevinskoj Novoj Vesi.

Matici slovačkoj, KUD-u Lipa i MPZ Lira pridružili su se članovi KUD-a Bokolje iz Dobropoljane sa otoka Pašmana.

Matica slovačka Lipovljani ima dobru suradnju sa KUD-om Lipa i MPZ Lira, stoga ova dva društva pored redovnih nastupa u Lipovljanima i okolici svake druge godine odlaze na nastup u Slovačku. Plan je bio zajedno sa članovima KUD-a Bokolje obići znamenitosti Bratislave, no naš plan je omela kiša. Nakon smještaja u hotelu City i kratkog odmora uputili smo se u Hrvatski Grob. Suradnja Matice slovačke Lipovljani i Hrvatskog Groba započela je 1997. godine, nastavlja se i dalje.

U Hrvatskom Grobu nazočili smo obilježavanju Dana Hrvata. Uz predsjednika Matice slovačke Lipovljani gospodina Josipa Krajčija, skupu su nazočili predsjednik Matice hrvatske Kutina gospodin Dragutin Pasarić, član i dugogodišnji suradnik gospodin Tomislav Horvat.

Bili smo gosti KUD-a Horvatanka iz Hrvatskog Groba. U kulturno umjetničkom programu sudjelovali su članovi KUD-a Horvatanka, KUD-a Lipa , KUD-a Bokolje i MPZ Lira. Program je osmislila i vodila predsjednica KUD-a Lipa Lipovljani Marica Tisaj. Program smo započeli pjesmom Ivana Hudeca po nazivom Darak. Pjesma je napisana prilikom prve posjete Matice slovačke Lipovljani Slovačkom Grobu.

Starija skupina KUD-a Lipa izvela je pjesme i plesove Slavonije. Prvi puta su se pojavili sa izvornom lipovljanskom koreografijom pod nazivom Lipovljansko kolo. Kkoreografiju je postavio i zapise prikupio stručni voditelj i koreograf Tihomir Krmek. Neumorne lipaše na svim nastupima prate tamburaši KUD-a Lipa pod vodstvom profesora Franje Rodića. Profesor Franjo Rodić zaslužan je i za dobro izvedene pjesme kojima su se predstavili članovi Mješovitog pjevačkog zbora Lir-a.

KUD Bokolje ima dugu tradiciju, njeguje običaje i kulturu svoga kraja, no početkom ove godine u okviru KUD-a Bokolje osnovali su zbor. U Hrvatskom Grobu bio im je prvi javni nastup. Rade pod stručnim vodstvom profesora glazbe Jordanaka Miloša.

Nakon dobro odrađenog nastupa za sve sudionike KUD Horvatanka i Hrvatski savez organizirali su zajednički domjenak. Sklopljeni su određeni dogovori o zajedničkim nastupima i prijateljstvima između Hrvatskog Groba, Matice hrvatske Lipovljani i Kutina, KUD-a Lipa i MPZ Lira i KUD-a Bokolje.

Cilj KUD-a Bokolje bio je da na smotru folklora u Dobropoljanu dovede slovačko društvo. Gospodin Ante Čiklić predsjednik KUD-a Bokolje obavio je određene dogovore sa gospođom Evom Marko.

Tijekom cijele večeri uz nas je bio veleposlanik u Slovačkoj Petar Car. Predstavnici Rose medijski su popratili cijeli ovaj skup.

Slijede fotografije programa održanog u Hrvatskom Grobu.