Lipovljani, 18 lipnja 2011. poslije podne. Stižu autobusi iz Bibinja, Slavonskog Kobaša, Mihovljana i Hruševca Kupljenskog. Svatko dolazi sa svojom pričom i pjesmom. Svim tim ljudima zajedničko je druženje, pjesma, ples, njegovanje običaja, tradicije i kulture kraja iz kojega dolaze.

U Lipovljanima je kultura našla plodno tlo prije 120 godina, dolaskom Josipa Kozarca te raseljavanjem Austro Ugarske monarhije. Mnogi narodi i narodnosti svoj dom su našli u prekrasnim slavonskom selu. Selo koje ima dušu i dobrodošlicu za svakoga koji svrati ili se zadrži u njemu.

Šestu godinu za redom Kulturno umjetničko društvo Lipa svečano obilježava Dane KUD-a Lipa. Toga dana Lipaši ugoste najmanje četiri prijateljska društva s kojima dalje obavljaju suradnju ili uzvraćaju posjete i nastupe.

Tijekom ovih godina na Danima Lipe nazočila su društva iz Jalžabeta, Sesvetkog Kraljevca, Garešnice, Hrvatske Dubice, Donjih Andrijevaca, Trnjana, Budrovaca, Banove Jaruge, Kutine, Osekova, Bročica, Dobropoljane, Generalskog Stola, Strušca, Gornje Gračanice, Velike Trnovitice, Starih Jankovaca i Starog Grabovca.

Ove godine ugostili smo KUD Ivan Goran Kovačić iz Bibinja, KUD Matija Gubec iz Slavonskog Kobaša, KUD Mihovljan iz Mihovljana i KUD Hruševac Kupljenski.

Manifestaciju je svečano otvorio načelnik Općine Lipovljani gospodin Mario Ribar. Uz načelnika Općine Lipovljani manifestaciji su nazočili predstavnici Općinskog vijeća, te predstavnici udruga registriranih u Općini Lipovljani.

Naravno u programu su sudjelovali i domaćini. Publici i dragim gostima predstavili su se novom izvornom korografijom u izvornim lipovljanskim nošnjama. Zahvaljujujći upornosti i ustrajnosti voditelja Tihomira Krmeka koji je prikupio zapise te ih stručno obradio, Kulturno umjetničko društvo LIPA konačno ima Lipovljansko kolo koje izvodi u prekrasnim nošnjama u znaku perunike.

Osim Lipovljanskog kola, prvi puta izvedena je Šariš polka (slovački ples). Za slovački ples je zaslužan stručni voditelj gospodin Tihomir Krmek i dobra suradnja sa Maticom slovačkom Lipovljani.

Za sve uspjehe koje Lipa postiže, zaslužni su vrijedni članovi KUD-a Lipa koji redovno dolaze na probe i sa mnogo ljubavi odrađuju postavljene zadatke. Naravno, veliku ulogu u radu KUD-a odrađuje tamburaška skupina koja na svim nastupima hrvatskog, slovačkog (mlađe i starije skupine) prati folklornu skupinu. Za uspjehe tamburaške skupine zaslužan je profesor glazbe Franjo Rodić.

S ponosom možemo istaknuti da je publika uživala u prekrasnom programu koji su izveli gosti i domaćini. Bilo je to šarenilo nošnji, pjesme i plesa. Nakon dobro izvedenog programa za sve sudionike pripremljen je domjenak. Nakon programa zajedničko druženje trajalo je do kasno u noć.

Dogovoreni su daljnji nastupi i suradnja. Prvi nastup odraditi ćemo u Bibinju gdje ćemo Lipovljane predstaviti sa Lipovljanskim kolom i Šariš polkom.