Lipovljani, 30. lipnja 2012. godine. Temperatura iznad 30 stupnjeva Celzijevih. Bez obzira na stogodišnja stabla koja rastu u lipovljanskom parku, prava je sparina i omara. Dan je kada Kulturno umjetničko društvo Lipa Lipovljani obiljažava svoj dan. KUD Lipa tijekom godine ostvari niz nastupa diljem lijepe naše. Kako su na svim nastupima lijepo i dobro ugošćeni stoga je red da lipaši ugoste društva iz drugih sredina.

Večernji program započeo je u 19 sati. Lipovljansku publiku svojim nastupima nagradila su Kulturno umjetnička društva iz Kukljice sa otoka Ugljana, Zavičajni klub Žeravac iz Slavonskog Broda, KUD Valentinovo iz Zagreba, KUD Repušnica iz Repušnice i KUD Banova Jaruga iz Banove Jaruge. Nastupila je mlađa, starija i tamburaška skupina KUD-a Lipa. Bilo je to šarenilo pjesme, plesa, nošnji i običaja.

Program je vodila Marica Tisaj, predsjednica KUD-a Lipa Lipovljani. U ime općinskog vijeća skup je pozdravila predsjednica Općinskog vijeća gospođa Anka Doležel koja je svečano otvorila Dane KUD-a Lipa. Nakon uspješnog programa lipaši su pripremili bogat domjenak.

Članovi Kulturno umjetničkog društva Kukljica u Lipovljanima su boravili dva dana. U nedjelju su nazočili ranoj misi, a na kraju mise otpjevali su završnu pjesmu posvećenu Gospi snježnoj. Nakon toga sljedio je obilazak Spomen područja Jasenovac, Krapja, Puske i Plesma. Puni lijepih dojmova i utisaka u poslije podnevnim satima uputili su se svojim domovima.

Obzirom da Kulturno umjetničko društvo Lipa održava lijepu suradnju sa mnogim mjestima na otocima, sljedeći vikend putujemo na otok Pašman točnije u Dobropoljanu gdje ćemo sudjelovati na XI smotri otočnog folklora. Uz petnaest kulturno umjetničkih društava nastup će odraditi i KUD Kukljica.

Na kraju stranice postavljene su fotografije snimljene na službenom dijelu programa.