Nakon naporne subote, osvanula je nedjelja 5. kolovoza 2012., prekrasan ljetni dan. Bilo bi šteta doći u Knin a ne obići Kninsku tvrđavu. Iako smo svi umorni, krenuli smo. Obzirom da naše društvo čine članovi razne dobi, idući uz brijeg prema tvrđavi bilo je i odmaranja.

Gospodin Franjo Karlović pobrinuo se da se u potpunosti upoznamo sa povijesnim značajem ove velike utvrde. Organizirao nam je profesora povijesti i zemljopisa koji nas je na jednostavan način opisao značaj tvrđave kroz stoljeća. Osim povijesnog predavanja o značaju tvrđave pojasnio i približio nam je Domovinski rat, odnosno što se sve događalo na ovim prostorima. U iscrpnom predavanju i priči stigli smo do odredišta . Naravno uz put smo susretali ljude iz bliže i dalje okolice Lipovljana. U podnožje smo se vratili puni lijepih dojmova i novih saznanja.

Nakon pozdrava sa domaćinima gospodinom Franjom Karlovićem i Zoranom Čavarom uz obećanje “Vidimo se na Lipovljanskim susretima” krenuli smo u Lipovljane. Na putu u Lipovljane, slijedeće naše odmorište su Rastoke, mjesto sa nizom vodenica i vodopada i netaknutom prirodom, mjesto koje bi svaki građanin naše zemlje trebao posjetiti. Kratki boravak u Rastokama iskoristili smo za kupovinu kukuruznog i pšeničnog brašna mljevenog u vodenici.