U petak 25. svibnja 2012. godine starija i tamburaška skupina KUD-a Lipa Lipovljani uputili su se u Kutinu. Cilj putovanja bio je nastup na tradicionalnoj manifestaciji Dani vina koja se organizira krajem svibnja u organizaciji Turističke zajednice iz Kutine.

Članovi KUD-a Lipa sa voditeljima Franjom i Tihomirom, ljubiteljima vinske kapljice i vlasnicima vinograda trebali su se predstaviti Lipovljanskim kolim i slovačkim plesom Šariš polkom. Tamburaši su trebali izvesti splet narodnih pjesmama. U jednom dijelu organizacija je zakazala stoga su Lipaši u pratnji tamburaša izveli Lipovljansko kolo pod nazivom Neven pršti trava vene i Okreni se moje kolo malo. Na maloj pozornici nije bilo moguće izvesti atraktivan slovački ples.

Obzirom da smo se pripremili za izvođenje Šariš polke, u posljednjem trenutku odlučili smo ovaj prekrasan ples izvesti pred robnom kućom u Kutini. Gledatelji koji su se u tom trenutku našli pred robnom kućom pomno su pratili ples članova KUD-a Lipa i bili zadivljeni dobro izvedenom pjesmom i plesom. Poseban dojam ostavile su prekrasne slovačke nošnje.

Nastup u Kutini dokaz je da se članovi i voditelji KUD-a Lipa Lipovljani snalaze u svim nastalim situacijama.