U subotu 7. srpnja 2012. u Dobropoljani na otoku Pašmanu održana je 11. Smotra otočnog folklora. Članovi Kulturno umjetničkog društva Lipa četvrti puta bili su gosti ove lijepe Smotre folklora.

Prema želji predsjednika KUD-a Bokolje, gospodina Ante Čiklića, članovi KUD-a Lipa publici su se predstavili slovačkom pjesmom i plesom – Saga krasa i Šariš polkom. Pjesma i ples izvedeni su uz pratnju tamburaša KUD-a Lipa i voditelja profesora glazbe Franje Rodića. Koreografiju je postavio stručni voditelj Tihomir Krmek.

Uz članove KUD-a Lipa Smotri su nazočili Članovi KUD-a Kukljica iz Kukljice, KUD-a Nevijana iz Neviđana, KUD-a Vrgorska krajina iz Vrgorca, ansanbl Jedinstvo iz Splita, Udruga žena Điran iz Ugljana, KUD Kolo iz Vukovara, Kud Ivan Goran Kovačić iz Vukovara, KUD Sveti Luka iz Ždrelca i Hrvatsko građansko društvo Bokeljska mornarica 809 iz Boke Kotorske.

Međunarodnu smotru folklora u Dobropoljani otvorio je načelnik općine Pašman gospodin Nediljko Medić. Rad smotre nadgledao je stručni žiri u sastavu Danijel Šota – voditelj državne Smotre folklora u Vinkovcima, profesor glazbe Jordanko Miloš, te etnolozi Draženko Samardžić i Jasenka Lulić Štori.

Nakon završenog kulturno umjetničkog programa slijedio je tradiocionalni vatromet i podjela zahvalnica. Prema riječima predsjednika KUD-a Bokolje Ante Čiklića, cilj ove Smotre je pored domaćih društava okupiti društva iz drugih županija što je ove godine uspjelo. Na pozornici su se izmjenjivale prekrasne nošnje, običaji i pjesma što je Smotri dalo poseban ugođaj. Prema ustaljenom običaju Smotra je završila zajedničkom pjesmom “Croatio iz duše te ljubim”.

Za članove KUD-a Lipa iz Lipovljana sudjelovanje na 11. Smotri folklora u Dobropoljani bio je poseban doživljaj. Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji sa KUD-om Bokolje, suradnja se proširila i na druga kulturno umjetnička društva: Raštene donje, Bibinje, Kukljica. Lipaši su se osjećali kao doma, sa svih strana su navirala poznata i razdragana lica. Dogovorena je suradnja sa Udrugom žena Điran te nastup slijedeće godine u Bibinju.